
V rámci seriálu o starých ovocných odrodách, ktoré pestovali naši predkovia v Malokarpatskom regióne, ako ďalšiu predstavujeme starú jesennú odrodu jablone neznámeho pôvodu, ktorej sa ľudovo zvyklo hovoriť ŠTRUDLÁK.
Do našej zbierky tzv. štrudlákov, pribudol Kardinál pásikavý v roku 2024. Ako jesenný štrudlák dopĺňa už dva zimné „štrudláky“ Gloria Mundi a Princ Albert.
Je možné, že o tejto jabloni počujete prvý krát, možno ste ju pestovali a možno ju poznáte pod iným názvom, napr. Geflammter Weisser kardinál, Funt, Schalapfel, Plžinský hrboláč, Bischofs Mütze, Bürgerherren Apfel, Falscher Gravensteiner, Pleisner Sommer Rambour, Ulmerapfel Cardinal Flambant, Geflammter Cardinal, Žíhaný kardinál, Kardynalskie, Cardinal Blanc Flammé, Comtoir Apfel, Eggermont, Grosser Schlotterapfel, Hohlhäuschen, Meissener Gersten Apfel, Stroemerling, Triuchlaki, Warnsdorfer, Meganula flammea, Largos fehér bibornok, Bischofsmütze, Rasselapfel a iné.
Ako je napísané v úvode, ide o starú odrodu, ktorá sa pestovala už v 18. storočí. Prvý krát však bola opísaná až roku 1801 pomológom Adrianom Dielom v Nemecku, a to pod názvom Geflammte Kardinal.
Plody sú veľké, tvarovo rôznorodé od guľatých, cez kuželovité až po sploštená s rebrovaním. Váha plodov je od 200 – 500 g. Dužina je mäkká, jemná, veľmi šťavnatá, sladko-kyslá, korenistá. Farba dužiny je žlto-zelenkastá až biela. Šupka plodov je stredne tuhá, hladká, lesklá, trochu mastná až klzká. Farba šupky je žlto-biela, až citrónová, na slnečnej strane ohnivo-červene pruhovaná s bledými lenticelami. Stopka je krátka a hrubá, jamka hrdzavá
Plody sa zbierajú od polovice septembra, konzumne dozrievajú v priebehu septembra a pri vhodnom uskladnení vydržia do konca decembra.
Strom rastie bujne, má širokú, hustú korunu so šírkou až do 20 metrov, konáre sú previsnuté. Dorastá do výšky 6 – 8 metrov. Je nenáročná na pestovanie, vyžaduje len slnečnú až polotienistú polohu, najlepšie rovinu s primeranou vlhkosťou pôdy. Neprekážajú mu ani drsné veterné polohy. Neznáša len premáčanú pôdu. V Malých Karpatoch sa mu darí aj preto, že dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky cca 800 m.n.m. Do plodivosti nastupuje v 4 až 5 roku po vysadení, pričom plodivosť je pravidelná.
Odporúča sa pestovať ako polokmeň, alebo vysokokmeň. Vyžaduje sporadický redukčný rez.
Ak vás Kardinál pásikavý zaujal a uvažujete o jeho pestovaní, prikladám ešte pár údajov. Používa sa na priamu konzumáciu, sušenie, varenie, muštovanie, zaváranie, pečenie, výrobu džemu, vína a destiláciu.
Medzi výhody tejto odrody patrí:
- obrovské plody
- vysoká odolnosť voči padaniu plodov, a to aj vo vetre
- nenáročná na polohu a pôdu
- vysoká odolnosť voči múčnatke, chrastavitosti a rakovine
Nevýhodou je:
- skoro odtrhnuté jablká vädnú
- slabá odolnosť voči otlačeniu
- náročná na voľný priestor
- zlý opeľovač
Ak si chcete zasadiť Kardinál pásikavý, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra. A kde? Tam, kde bude mať dostatok slnka a primerane vlhkú pôdu.
Dobrými opeľovačmi pre Kardinál pásikavý sú: Krasokvet žltý, Baumannová reneta, Croncelské, Parména zlatá zimná, Landsberská reneta, Boikovo, Boskoopské, Coxová reneta, James Grieve a iné.
Zasadením jablone sa zavďačíte nie len svojim deťom, či vnukom, ale aj ďalším generáciám.
(JS)
