
V rámci seriálu o Malokarpatských ovocných stromoch, resp. starých odrodách ako ďalšiu predstavujeme starú Francúzsku odrodu jablone. Patrí medzi tzv. jesenné odrody.
Ak ste už na túto jabloň narazili, možno ju poznáte aj pod niektorým s jej ďalších pomenovaní: Jacques Lebel, Jakob Lebel, Jacob Lebel, Meklenburger Gelber, Double des Vosges atď.
Pri tejto odrode sa uvádza, že ju objavil ovocinár Jacques Lebel (Jakob Lebel) okolo roku 1825 v Amiens v severnom Francúzsku. Na trh bola uvedená v roku 1849 ovocnou škôlkou Leroy d´Angers. Nemeckou ovocinárskou spoločnosťou bola v roku 1922 vybraná spolu s Ontáriom a Strymkou na pestovanie s označením cisárske odrody ovocia.
Plodí stredné až veľké plody, plocho guľovitého tvaru a tupo rebrované s váhou 160 – 250 g. Plody sa vyznačujú jemnou, veľmi šťavnatou dužinou s vynikajúcou sladko-kyslou chuťou. Farba dužiny je žltkastá. Šupka je tuhá, lesklá a hladká, neskôr mastná. Počas dozrievania mení farbu zo zelenej, na žltozelenú. Na slnečnej strane býva žlto-červené až červené líčko, často pruhované. Na povrchu sú výrazné lenticely a rebrovanie. Stopka je dužinatá a často so závalom.
Zber plodov sa realizuje od začiatku septembra do začiatku októbra. Konzumne dozrievajú v priebehu októbra a pri vhodnom uskladnení vydržia do novembra až decembra. Úroda je striedavá.
Strom dorastá do výšky cca 6 – 8 metrov a má širokú, mohutnú, hustú a rozložitú časom až plochú korunu, ktorej konáre sa spúšťajú až k zemi. Plodiť začína veľmi skoro už v 4 – 5 roku po vysadení. V Malých Karpatoch sa mu darí aj preto dobre, že dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky cca 650 m.n.m. Odporúča sa pestovať ako polokmeň a vysokokmeň. Je nenáročný na pestovanie. V mladosti vyžaduje výchovný rez a neskôr len sporadický redukčný rez, hlavne ako predchádzanie zlomeniu dlhých a ovisnutých konárov. V primerane vlhkých a ľahších pôdach a chladnejšom prostredí sa stromu darí najlepšie.
Ak vás táto odroda zaujala a uvažujete o jej pestovaní, prikladám ešte pár údajov. Jablká sa používajú sa na priamu konzumáciu, ale tiež na varenie, pečenie, muštovanie, zaváranie, výrobu džemu a destiláciu.
V prípade, že ešte stále váhate, pridávam aj výhody a nevýhody pestovania. Medzi výhody ktoré vás možno presvedčia patrí:
- vhodná do vysokých nadmorských výšok a svahov
- vysoká rodivosť
- vysoká mrazuvzdornosť
Tak ako väčšina ovocných stromov aj Lebelovo má svoje mínusy. Medzi tie patrí:
- zlý opeľovač
- vysoká opadavosť
- stredne náchylná na chrastavitosť a múčnatku
- citlivé na otlak (nevhodné na prepravu)
Ak si chcete zasadiť Lebelovo, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra.
Dobrým opeľovačom pre Lebelovo sú: Baumanová reneta, Bernské ružové, Coxová reneta, Jonathan, Landsberská reneta, Ontário, Parména zlatá zimná, Priesvitné letné, Croncelské, Gdanský hranáč, Krasokvet žltý, Golden delicious, James Grieve atď.
Zasadením jablone, alebo akéhokoľvek iného ovocného stromu sa zavďačíte nie len svojim deťom, či vnukom, ale aj ďalším generáciám.
(JS)