BOIKOVO

V rámci seriálu o starých ovocných odrodách, ktoré pestovali naši predkovia v Malokarpatskom regióne, ako ďalšiu predstavujeme starú Nemeckú zimnú odrodu jablone

Je možné, že o tejto jabloni počujete prvý krát, možno ste ju pestovali a možno ju poznáte pod iným názvom, napr. Boiken, Boikena, Boikenalma, Boikenapfel, Bojkovo, Zlotka Boikena, Galloway, Lemonka, Pomme Boiken, Boiken-Apfel, Boikenapfel, Boiken alma, Mela Boiken a iné.

Ako je uvedené v úvode, ide o starú odrodu pochádzajúcu z Nemecka. Konkrétne ide o náhodný semenáč, ktorý bol objavený v okolí Brém. Opísal hu Schröder  v roku 1828.

Plody sú stredné až veľké, tupo kužeľovité, rebrované (5-hranné), sploštené. Váha plodov je od  150 – 230 g. Dužina je pevná, chrumkavá (na jar zmäkne), mierne šťavnatá, sladko-kyslá až kyslá, mierne korenisto-vínová, snehovo-biela. Na vzduchu dužina nehnedne. Šupka plodov je pevná, stredne tuhá, hladká, lesklá, po dozretí mierne mastná, svetlo-zelená neskôr svetlo-žltá, na slnečnej strane s červeným líčkom. Na povrchu sú málo výrazné hrdzavé lenticely. Stopka je stredne dlhá a drevnatá. Zapustená je v hlbokej stopkovej jamke, ktorá je lúčovito hrdzavá.

Plody sa zbierajú v druhej polovici októbra, konzumne dozrievajú v januári až februári a uskladnené vydržia do júna a dlhšie.

Strom rastie v mladosti intenzívne, má široko a plocho-guľovitú korunu  mierne ovisnutými konármi. Dorastá do výšky 5 – 5 metrov. V Malých Karpatoch sa mu relatívne dobre darí, keďže dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky cca 600 m.n.m.. Je nenáročná, dobre toleruje aj veterné polohy, neznáša však suché miesta. Vhodný aj na líniovú výsadbu a ako krajinný solitér. Do plodivosti nastupuje v 4 až 5 roku po vysadení. Úroda je vysoká a nepravidelná (1 – 2 jablká na konci konára).

Odporúča sa pestovať ako polokmeň, alebo vysokokmeň. Vyžaduje sporadický redukčný rez (zle reaguje na zmladzovací rez).

Ak vás Boikovo zaujalo a uvažujete o jeho pestovaní, prikladám ešte pár údajov. Používa sa na priamu konzumáciu, skladovanie, muštovanie, varenie, sušenie, zaváranie, výrobu vína a lekváru, destilovanie.

Medzi výhody tejto odrody patrí:

  • vysoká mrazuvzdornosť v dreve a kvete
  • dobrý opeľovač
  • vysoká odolnosť voči vädnutiu a hnitiu (dobre sa skladuje)
  • vplyvom vetra nepadá
  • vysoká odolnosť voči rakovine

Nevýhodou je:

  • silne náchylná na chrastavitosť, múčnatku, rakovinu a moníliozu

Ak si chcete zasadiť Boikovo, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra. A kde? Tam, kde bude mať dostatok slnka a primerane vlhkú pôdu.

Dobrými opeľovačmi pre Boikovo sú: Parména zlatá zimná, Baumannová reneta, Ananásová reneta, Borovinka, Coxová reneta, Ontário, Hájková muškátová reneta, Richardovo žlté,  Gloria Mundi, Golden Delicious, Harbertova reneta, Jadernička Moravská, Princ Albert, Peasgoodovo, Rímske krásne, Spartan, Zuccalmagliová reneta, Wealthy, Cár Alexander, Malinové jesenné, Blenheimská reneta, Branleyovo, Burchardová reneta, Kanadská reneta, Gascoyneho šarlátové, Lebelovo, Matkino, Hrkáč súdkovitý, Karmelská reneta a ďalšie.

Zasadením jablone sa zavďačíte nie len svojim deťom, či vnukom, ale aj ďalším generáciám.

(JS)

SK