
V rámci seriálu o starých ovocných odrodách, ktoré pestovali naši predkovia v Malokarpatskom regióne, ako ďalšiu predstavujeme starú zimnú odrodu jablone z Rumunska
Je možné, že o tejto jabloni počujete prvý krát, možno ste ju pestovali a možno ju poznáte pod iným názvom, napr. Batul-Alma, Batullenapfel, Patul, Pomme Batul, Pomme Bătul, Pomme de Transylvania, Batulle, Narancsalma, Măr pătul, Steirischer Maschanzker, Später Winterapfel, Batullen, Patul Galben, Maschanzker, Măr pătul a iné.
Ide o starú odrodu pôvodom z Rumunska (Transilvánie). Jej pôvod treba hľadať na začiatku 18. stor. Populárnou sa stala až vďaka Carlovi L. A. M. Harbertovi, ktorý ju v r. 1828 rozširoval vo Vestfálsku.
Plody sú malé až stredné, guľovité, symetrické a pravidelné. Váha plodov je od 120 – 200 g. Dužina je krehká, mäkká, jemná, šťavnatá, sladko-kyslá až kyslá, biela až žltkastá. Šupka plodov je pevná, tuhá, hladká, suchá, lesklá, svetlozelená, neskôr slamovo-žltá s červenkastým líčkom. Okolo kališnej jamky a stopky mierne nezelenala až hrdzavá. Na povrchu sú hnedkasté lenticely. Hlboko zapustený kalich niekedy s rebrovaným okrajom. Stopka je krátka a hrubá zapustená v hlbokej a úzkej jamke.
Plody sa zbierajú od polovice septembra do začiatku októbra, konzumne dozrievajú v decembri až januári a uskladnené vydržia do marca až apríla.
Strom rastie v mladosti intenzívne, má veľkú guľovitú, pravidelnú a hustú korunu. Dorastá do výšky 5 – 8 metrov. Vyžaduje chránené záveterné polohy inak je nenáročný na pestovanie. Vyhovujú mu jemne vlhké výživné pôdy. Vyžaduje vyššiu vlhkosť vzduchu a slnečnú až polotienistú polohu. V Malých Karpatoch sa mu relatívne dobre darí, keďže dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky cca 600 m.n.m.. Do plodivosti nastupuje v 4 až 6 roku po vysadení, plodivosť je vysoká a pravidelná.
Odporúča sa pestovať ako polokmeň, alebo vysokokmeň. Vyžaduje sporadický zmladzovací a redukčný rez.
Ak vás Batul zaujal a uvažujete o jej pestovaní, prikladám ešte pár údajov. Používa sa na priamu konzumáciu, varenie, muštovanie, skladovanie, zaváranie či sušenie.
Medzi výhody tejto odrody patrí:
- vysoká odolná voči mrazom v dreve a aj kvete (vraj až do -27 °C)
- dobrý opeľovač
- jablká pri uskladnení nehnijú
- odolná voči padaniu vplyvom vetra
- vysoká odolnosť voči chrastavitosti, monílioze a múčnatke
- vysoko úrodná odroda
Nevýhodou je:
- o žiadnej sme sa zatiaľ nedočítali
Ak si chcete zasadiť Batul, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra. A kde? Tam, kde bude mať dostatok slnka a primerane vlhkú pôdu.
Dobrými opeľovačmi pre Batul sú: Coxová reneta, Golden Delicious, Parména zlatá zimná, Starking Delicious, Borovinka a ďalšie.
Zasadením jablone sa zavďačíte nie len svojim deťom, či vnukom, ale aj ďalším generáciám.
(JS)