CLAPPOVÁ

V rámci seriálu o Malokarpatských ovocných stromoch, resp. starých odrodách ako ďalšiu predstavujeme starú – letnú odrodu hrušky pôvodom zo Spojených štátov amerických. Považuje sa za jednu z najlepších letných odrôd.

Nájsť mladý strom tejto odrody nie je až také ťažké, no nájsť skutočne starý v Malokarpatskom chotári nie je vôbec ľahké. Nakoniec sa na nás predsa len usmialo šťastie a našli sme aj skutočne starý strom.

Je možné, že o tejto hruške počujete prvý krát. Možno ju však poznáte pod iným názvom zaužívaným u nás, či v zahraničí: Klappova máslovka, Klappův miláčik, Clappova máslovka, Klapova americká, Clapp´s Favorite, Favorite de Clapp, Clapps Lieblingsbirne, Clapps Lliebling,  Clapp’s Favourite a iné.

Ako je napísané v úvode, ide o starú americkú odrodu. Ide o semenáč odrody Hájenka (Máslovka lesná). Vypestovaná bola v roku 1860 v ovocnej škôlke Thaddeusa Clappa v Dortchestru v štáte Masachusetts. Opísaná bola po prvý krát Dowingom v roku 1869 ako Clapp’s Favourite. Z Ameriky sa veľmi rýchlo rozšírila aj do Európy.

Plody sú veľké, vysoké, niekedy čiastočne hrboľaté, hruškovitého až kužeľovitého tvaru s váhou 180 – 300 g. Dužina je jemná, maslová, výrazne šťavnatá, nikdy sa nestáva sypkou. Chuť je sladká s jemnou kyselinkou s pikantne navinutou korenistou chuťou. Farba dužiny je belavo-žltá. Šupka plodov je hladká a málo lesklá, svetlo-zelená, počas dozrievania mení farbu na zlato-žltú a na slnečnej strane je červené líčko s viditeľnými pruhmi. Celý plod je husto pokrytý výraznými červenými lenticelami. U kalicha a stopky je povrch často jemne hrdzavo kožovitý. Stopka je silná, polodlhá, pritlačená k plodu závalom a na strome drží pevne.

Plody sa začínajú zbierať okolo polovice augusta. Pri vhodnom uskladnení vydržia max. tri týždne. Plody sa zbierajú cca 10 dní pred dozretím, pričom pri zbere treba byť opatrný, pretože aj jemné poškodenie plodov vedie k hnitiu.

Strom v mladosti rastie bujne. Tvorí mohutný strom, koruna je ihlanovitá, vysokú a riedku, časom ovisnutá. Dorastá do výšky cca 6 – 8 m. Je nenáročný na pestovanie. Uprednostňuje slnečné, prípadne polotienisté stanovisko chránené pred vetrom. Vyžaduje hlbokú a výživnú pôdu. Neznáša však vlhkú pôdu. Rodí veľmi skoro po výsadbe, pričom rodivosť je pri zabezpečení prebierky vysoká a pravidelná. V Malých Karpatoch dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky cca 550 m.n.m.

Odporúča sa pestovať ako polokmeň a vysokokmeň. Vyžaduje len sporadický zmladzovací rez.

Ak vás Clappová zaujala a uvažujete o jej pestovaní, prikladám ešte pár údajov. Používa sa predovšetkým na priamu konzumáciu a tiež na výrobu vína, destilátu, muštovanie, pečenie, sušenie, výrobu lekváru, či kompótovanie.

Medzi výhody tejto odrody patrí:

  • atraktívny vzhľad a chuť
  • vysoká odolnosť voči mrazu v dreve a kvete
  • vysoká odolnosť voči múčnatke
  • stredná odolnosť voči chrastavitosti
  • dobrý opeľovač

Nevýhodou je:

  • nevhodnosť dlhodobého uskladnenia
  • citlivá na otlaky a poškodenie
  • slabá odolnosť voči monílii

Ak si chcete zasadiť túto hrušku, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra. A kde? Tam, kde bude mať dostatok slnka.

Dobrými opeľovačmi pre Clappovú sú: Boscová fľaša, Konferencia, Parížanka, Williamsová, Čáslavka Williamova, Charneuská, Merisová a iné.

Jej zasadením sa zavďačíte nie len svojim deťom, či vnukom, ale aj ďalším generáciám. Taká hruška totiž rastie a prináša plody aj viac ako 200 rokov.

Potomkom Clappovej je aj Clappová červená, ktorá bola objavená v USA v roku 1939. Od pôvodnej odrody sa odlišuje svojou výrazne červenou až fialovou farbou, veľkosťou plodov (menšie) a pevnejšou šupkou.

(JS)

SK