POITEAU

V rámci seriálu o starých ovocných odrodách, ktoré pestovali naši predkovia v Malokarpatskom regióne, ako ďalšiu predstavujeme hrušku ktorú sme objavili v minulom roku. Hovoríme tu o starej jesennej odrode známej ako

Je možné, že o tejto hruške počujete prvý krát, možno ste ju pestovali a možno ju poznáte pod iným názvom, napr. Choix ďun Amateur, Intense de Braunau, Tombe de l’Amateur, Tombeau de l’Amateur, Retour de Rome, Butyralia Poiteauniana, Neue Poiteau, Grüne Flaschenbirne a iné.

Ako je napísané v úvode, ide o starú odrodu pôvodom z Belgicka. Konkrétne o náhodný semenáč pochádzajúci z ovocnej škôlky Van Monsa v Leuvenu. Vypestoval ju v r. 1827 Simon Bouvier. Pomenovaná je po pomologovi Pierre Antoine Poiteau.

Plody sú veľký až veľmi veľký, hruškovitého niekedy hrboľatého tvaru. Váha plodov je od  200 – 450 g. Dužina je jemná, mäkká, veľmi šťavnatá, maslová, sladko-kyslá, korenistá, u jaderníka jemne zrnitá, pod šupkou nazelenalá, inak žltkasto-biela. Šupka plodov je tenká, tvrdá, málo lesklá, zelená, na slnku žlto-zelená. Na povrchu sú výrazné hrdzavé lenticely a škvrny, ktoré niekedy môžu pokrývať aj väčšiu časť plodu. Stopka je stredne dlhá, hrubá, zelená až zeleno-hnedá a vyrastá z malej stopkovej jamky. Dužinou je stopka vytlačená na bok. Okraj kalicha často silne rebrovaný a vždy hrdzavý.

Plody sa zbierajú koncom septembra, konzumne dozrievajú v októbri až novembri a uskladnené vydržia do novembra.

Strom rastie v mladosti intenzívne, vytvára mohutnú, kužeľovitú, hustú a vysokú korunu. Dorastá do výšky 6 – 8 metrov. Je nenáročný na pestovanie. Najviac mu však vyhovujú slnečné až polotienisté polohy chránené pred vetrom. Najlepšie južný svah. V Malých Karpatoch sa mu darí aj preto, že dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky cca 500 m.n.m.. Do plodivosti nastupuje stredne skoro, a to už v 5 až 6 roku po vysadení, pričom plodivosť je vysoká a pravidelná.

Odporúča sa pestovať ako polokmeň, alebo vysokokmeň. Vyžaduje občasný redukčný rez.

Ak vás Poiteau zaujala a uvažujete o jej pestovaní, prikladám ešte pár údajov. Používa sa na priamu konzumáciu, zaváranie, varenie, pečenie, destilovanie, muštovanie a výrobu lekváru.

Medzi výhody tejto odrody patrí:

  • vysoká odolná voči mrazom v dreve a aj kvete
  • vysoká odolnosť voči opadávaniu vplyvom vetra
  • dobrý opeľovač

Nevýhodou je:

  • veľmi rýchlo prezreje a stáva sa nejediteľnou
  • stredná odolnosť voči chrastavitosti a múčnatke

Ak si chcete zasadiť Poiteau, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra. A kde? Tam, kde bude mať dostatok slnka a primerane vlhkú pôdu.

Dobrými opeľovačmi pre Poiteau sú: Clappová, Hardyho maslovka, Lectierová, Williamsová, Boscová fľaša, Avranšská a iné.

Zasadením hrušky sa zavďačíte nie len svojim deťom, či vnukom, ale aj ďalším generáciám.

(JS)

EN