CRONCELSKÉ

V rámci seriálu o starých ovocných odrodách, ktoré pestovali naši predkovia v Malokarpatskom regióne, ako ďalšiu predstavujeme veľmi starú Francúzsku jesennú odrodu jablone

Je možné, že o tejto jabloni počujete prvý krát, možno ste ju pestovali a možno ju poznáte pod iným názvom, napr. Apfel aus Croncels, Kroncelské, Kronselska, Transparente de Croncels, Durchsichtiger von Croncels, Eisapfel aus Croncels, Rosen Apfel von Croncels, Transparentapfel von Croncels, Kronselskoje prozračnoje, Oliwka Kronselska a iné.

Ide o  starú odrodu pochádzajúcu z Francúzska. Vypestovaná bola v škôlke bratov Baltetov v Croncels u Troyes okolo r. 1869.

Plody sú stredné až veľké, guľovité až guľovito-sploštené, rebrované. Váha plodov je od  160 – 250 g. Dužina je jemná, krehká, šťavnatá, sladko navinulá, korenistá, s tónmi ruže, belavo-žltá, neskôr losovo-žltá. Na vzduchu takmer nehnedne. Šupka plodov je jemná, tenká, hladká, jemne osrienená, suchá, stredne lesklá, žlto-zelená, neskôr žlto-biela s jemným červeným líčkom na slnečnej strane. Na povrchu sú výrazné bledé lenticely. Stopka je krátka, plstnatá a zo stopkovej jamky takmer nevyčnieva.

Plody sa zbierajú od konca augusta do prvej polovice septembra, konzumne dozrievajú august – september a uskladnené vydržia do októbra až decembra.

Strom rastie intenzívne, má vysokú, guľovitú a riedku korunu. Dorastá do výšky 6 – 8 metrov. Nenáročný na polohu a pôdu. V Malých Karpatoch sa mu relatívne dobre darí, keďže dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky cca 600 m.n.m.. Do plodivosti nastupuje už v 4 až 5 roku po vysadení. Úroda je stredná až vysoká a polopravidelná.

Odporúča sa pestovať ako polokmeň, alebo vysokokmeň. Vyžaduje len minimálny zásah do koruny.

Ak vás Cronselské zaujalo a uvažujete o jeho pestovaní, prikladám ešte pár údajov. Používa sa na priamu konzumáciu, skladovanie, varenie, muštovani, sušenie, zaváranie a výrobu vína.

Medzi výhody tejto odrody patrí:

  • vysoká odolná voči mrazom v dreve a aj kvete
  • dobrý opeľovač
  • jablka dobre držia na strome (aj vo vetre)
  • nenáročná na polohu a pôdu
  • stredná odolnosť voči múčnatke a rakovine

Nevýhodou je:

  • rýchlo múčnatejú
  • slabá odolnosť voči chrastavitosti

Ak si chcete zasadiť Cronselské, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra. A kde? Tam, kde bude mať dostatok slnka a primerane vlhkú pôdu.

Dobrými opeľovačmi pre Cronselské sú: Ananásová reneta, Astrachan červený, Baumannová reneta, Coxová reneta, Gdanský hranáč, Borovinka, James Grieve, Ontário, Parména zlatá zimná, Wealthy a ďalšie.

Zasadením jablone sa zavďačíte nie len svojim deťom, či vnukom, ale aj ďalším generáciám.

(JS)

EN